Helianthus tuberosus L. – slnečnica hľuznatá (topinambur)

Rad: Asterales
Čeľaď: Asteraceae

IM000845.JPG

helianthus_kvet

 

Fotodokumentácia: Mgr. Katarína Sujová, PhD. a Ing. Marta Mútňanová 

 

 

Opis druhu

Trváca rastlina s podzemkovými hľuzami, ktoré majú pri splanelých jedincoch vretenovitý tvar. Dorastá do výšky 60 až 250 cm. Stonky sú väčšinou priame, chlpaté, v hornej časti bývajú rozkonárené. Listy sú striedavé, vajcovité, na okraji pílkovité, na rubovej strane belavo páperisté. Úbory majú priemer 15 až 20 cm, sú žltej farby (terč je žltý, kvety žĺtkovo žlté). Druh kvitne v auguste až októbri.

Pôvod

Pochádza zo Severnej Ameriky. Do Európy bol druh dovezený ako okrasná a úžitková rastlina, ktorá sa využívala na prikrmovanie zveri, ale aj ako zelenina.

Ekológia

Vyhovujú mu vlhkejšie výživné pôdy. Šíri sa vegetatívne – hľuzami, ktoré sa postupne rozrastajú. Obľubujú ho diviaky, ktoré jeho hľuzy vyrývajú a tým aj rozširujú na nové miesta.

Rozšírenie v SR

Vyskytuje sa už na väčšine územia Slovenska. Nájdeme ho na lesných okrajoch, čistinách, kde bol vysádzaný za účelom prikrmovania zveri (diviakov), v okolí vodných tokov, ale aj na iných prevažne nevyužívaných miestach.

Mapa známeho rozšírenia druhu Helianthus tuberosus – na stiahnutie

Aktuálne zmapované rozšírenie druhu je možné pozrieť na stránke http://webgis.biomonitoring.sk/, kde si v hornom ľavom rohu vyberiete ikonu “Mapové vrstvy”, vo vrstvách označíte výskytové dáta a vyberiete si konkrétny druh – Helianthus tuberosus. Obmedzený počet do 500 záznamov je možné pozrieť aj na linku.

Metódy odstraňovania

Využíva sa kosenie alebo mulčovanie niekoľkokrát ročne, čo oslabuje hľuzy, až kým postupne nevyhnijú. Účinné je aj vykopávanie alebo vytrhávanie, ak ide o menšie porasty. Pri väčších plochách je možné použiť aj chemický spôsob, kedy sa porast postrieka herbicídnym prípravkom na ničenie rastlín. Všetky zásahy je potrebné opakovať niekoľko rokov za sebou!

Informácia o druhu Helianthus tuberosus – na stiahnutie