Burunduk pruhovaný (Tamias sibiricus)

Burunduk pruhovaný (Tamias sibiricus)

burunduk1

Fotodokumentácia: http://www.biolib.cz/en/image/id126047/

Introdukcia a charakter invázneho potenciálu druhu

Druh bol prvýkrát introdukovaný do Európy v roku 1970. Populácie sa usadili v miernych častiach strednej, južnej a severnej Európy vrátane Rakúska, Belgicka, Francúzka, Nemecka, Talianska, Holandska a Švajčiarska v prímestských lesoch a parkoch. Introdukovaný bol pred 20 rokmi aj na najväčší japonský ostrov Honšu.

Môže spôsobovať škody na poľnohospodárskych plodinách a hrať dôležitú úlohu pri zvyšovaní rizika lymskej boreliózy.

Popis

Malá pruhovaná veverička, váži asi 100 g. Sexuálny dimorfizmus je nevýrazný. Srsť je pieskovo hnedej farby, rovnako ako huňatý chvost s dvomi čiernymi bočnými pruhmi. Od hlavy k zadnej časti tela vedie 5 tmavých pozdĺžnych pruhov. Sfarbenie srsti závisí aj od geografického rozšírenia, v centrálnej Číne je horná časť hlavy sivá s mierne zvlneným vzorom.

Areál

Pokrýva obrovské územia v Európskej časti Ruska, severná hranica sa zhoduje z hranicou tajgy, východná a južná neprekračuje Volgu. V severovýchodnej časti Ďalekého východu obýva polostrovy Kamčatka a Čukotka. Žije pozdĺž celého pobrežia Ochotského a Japonského mora. Vyskytuje sa aj na Kórejskom polostrove a v niekoľkých provinciách Činy.

Biotop

Hoci zaberá širokú škálu stanovíšť, uprednostňuje niektoré typy lesov prevažne v tajge. Vyskytuje sa v rôznych ihličnatých lesoch s dostatkom mŕtveho dreva a bylinnej vegetácie. V Európe ho nájdeme v listnatých a ihličnatých lesoch a v mestských parkoch.

Spôsob života

Reprodukcia sa začína hneď po ukončení zimného spánku na začiatku marca. Samice môžu mať vo vrhu od 2 do 12 mláďat a plodnosť sa vekom zvyšuje. Mláďatá sa rodia holé a slepé a vážia 3 – 5 g.

Potrava

Rastlinná strava v podobe púčikov, bobúľ, orechy, semená a huby, živočíšna – hmyz.

Zdroj: http://www.cabi.org

Informácia o druhu burunduk pruhovaný (Tamias sibiricus) – na stiahnutie