Muntiak (muntžak) malý (Muntiacus reevesi)

Muntiak (muntžak) malý (Muntiacus reevesi)

muntjac-deer-feas-820x556

Fotodokumentácia: https://www.aboutanimals.com/mammal/muntjac-deer/

Introdukcia a charakter invázneho potenciálu druhu

Nepôvodný druh dovezený na územie Anglicka, kde sa rýchlo rozširuje od roku 1900 aj do Írska a Škótska. Divoké populácie druhu sa môžu vyskytovať aj vo Francúzku, Holandsku a Belgicku.
Príčinou jeho šírenia je únik zo zoologických záhrad, zajatia alebo zbierok.
Spôsobuje poškodzovanie poľnohospodárskych plodín a ovocných drevín v ovocných škôlkach.

Popis

Malý červenohnedý jeleň, s hmotnosťou 12-16 kg a výškou 0,5 m v kohútiku. Na spodnej strane tela je nápadne sfarbený do biela. Chvost je malý a krátky. Samce majú krátke jednoduché parohy, ktoré vyrastajú z kostnatého obočia. U samcov je typické prečnievanie očných zubov a kresba na tvári v podobe písmena V. Postoj je výrazný a zadná časť je vyššia ako predná, pri vyrušení sa pohybujú skokom.

Areál

Druh je pôvodný v juhovýchodnej Číne a na Tajvane.

Biotop

V rámci svojho pôvodného výskytu obýva kroviny a hustý les od nadmorskej výšky 200-400 m n. m., vo Veľkej Británii uprednostňuje husté stanovištia s rozmanitou vegetáciou ako listnaté lesy s celoročným podrastom, plantáže, kroviny a dokonca aj nerušené záhrady a cintoríny.

Spôsob života

Sú to polygamné živočíchy, ktoré sa rozmnožujú v období ruje. Samica po 210 dňoch rodí jedno mláďa.

Potrava

Vyznačujú sa selektívnym pasením a vyberajú rastliny s vysokou nutričnou hodnotou. V listnatých lesoch sa sústreďujú na výhonky listov a kvetov  mnohých druhov rastlín.

Zdroj: http://www.cabi.org

Informácia o druhu muntiak malý (Muntiacus reevesi) – na stiahnutie