Ondatra pižmová (Ondatra zibethicus)

Ondatra pižmová (Ondatra zibethicus)

muskrat_jb

Zdroj fotografie: http://www.wildutah.us/html/mammals_reptiles_amphibians/h_muskrat.html

Introdukcia

  • zámerný prenos ľuďmi
  • chov na farmách ako kožušinová zver, odkiaľ prenikla do voľnej prírody
  • Európe a na slovenskom území sa začala rozširovať začiatkom storočia. Pravdepodobne sa do voľnej prírody rozšírila z chovov v Čechách.

Na Slovensku sa ondatra pižmová vyskytuje napríklad v Slatine, na Malom Dunaji, Váhu (okolie Strečna a vodná nádrž Žilina), v rieke Turiec ale aj v menších potokoch napr. Lietavka, Lužianka a v okolí Piešťan v potoku Dubová.

Popis

Veľký vodný hlodavec, dorastá do veľkosti 25 – 40 cm. Chvost má dlhý 20 až 30 cm, z bokov sploštený, pokrytý drobnými šupinami, pri plávaní slúži ako kormidlo. Dosahuje hmotnosť 1 – 2 kg. Ondatra je gaštanovohnedá, na brušnej časti bledšia. Má silné predné zuby. Ondatru ľahko spoznáme podľa pižmového zápachu, ktorý vytvára žľaza pri análnom otvore. Je výborným plavcom.

Areál

Druh pochádza zo Severnej Ameriky, kde sa vyskytuje hlavne v nížinách.

Biotop

Ondatra obýva brehy vôd rozličného typu, najradšej stojaté alebo pomaly tečúce, kde je dostatok pobrežnej vegetácie.

Spôsob života

Ondatra máva tri až štyri vrhy ročne. Doba rozmnožovania začína v marci. Samica rodí po troch – štyroch týždňoch 5 – 14 mláďat, ktoré sú 3 týždne závislé na jej mlieku. Po 10 dňoch vedia plávať. Pohlavne dospievajú po 4 – 5 mesiacoch.

Potrava

Živí sa predovšetkým rastlinnou potravou, ale aj menšími živočíchmi (mäkkýšmi).

Informácia o druhu ondatra pižmová – na stiahnutie