Medvedík čistotný (Procyon lotor)

Medvedík čistotný (Procyon lotor)

Procyon_lotor_qtl2

Zdroj fotografie: http://www.gbif.org/species/5218786

Introdukcia

  • zámerný prenos ľuďmi
  • chov na farmách
  • Z chovov prenikol do voľnej prírody a ohrozuje pôvodné druhy
  • Z územia Slovenska známy prvý zástrel z roku 1962 pri obci Nesluša, neskôr z oblasti Levoče, Spišskej Novej Vsi, Dolného Smokovca, Levíc a Nitry (Krištofík, Hell, Bučko, In. Cicavce Slovenska 2012).
  • V zahraničí sa jeho výskyt tlmí chytaním do pascí.

Popis

Medvedík čistotný je stredne veľký cicavec, dorastá do dĺžky 1 metra, vrátane chvosta, ktorý má nápadné priečne pruhy a  je vzhľadom k telu dlhší než u psíka medvedíkovitého. Hlava je vzadu široká, vpredu úzko pretiahnutá. Má dlhú šedo hnedú srsť a výraznú masku na tvári (čierne pruhy v okolí očí). Má ostrý čuch, vie dobre šplhať a má veľmi zručné laby, ktorými si uchopuje a pridržiava  potravu.

Areál

Druh pochádza zo Severnej Ameriky. V roku 1934 boli 2 páry vypustené v Nemecku (Hesensko), neskôr druh introdukovaný do pobaltských štátov a Bieloruska. Po roku 1945 sa v Európe rozšíril farmový chov.

Biotop

Je to druh žijúci v blízkosti vôd v listnatých alebo zmiešaných lesoch, niekedy udávaný aj z poľnohospodárskej krajiny alebo miest. Často obsadzuje opustené úkryty po líške alebo jazvecovi, prevažuje u neho samotársky spôsob života.

Spôsob života

Aktívny je najmä v noci. K páreniu dochádza koncom zimy, mláďatá (3-5) sa rodia od apríla do júna. Dožíva sa 20 rokov.

Potrava

Je všežravý, živí sa drobnými cicavcami, rybami, rakmi, slimákmi, žabami, rôznymi plodmi a semenami a keďže sa dobre šplhá po stromoch tak aj mláďatami vtákov, čím vystupuje ako potravný konkurent našej pôvodnej fauny.

Informácia o druhu medvedík čistotný – na stiahnutie